CIA i razbijanje Jugoslavije (R. Ber)

„Vodeći političari tadašnjih jugoslovenskih republika su dobijali novac od CIA“Robert Ber (Rober Baer) je 20 godina radio za američku tajnu službu CIA i to u Libanu, Iraku, Tadžikistanu, Maroku i bivšoj Jugoslaviji. 1997. je napustio tu organizaciju, i otada piše knjige i članke o američkoj spoljnoj politici, špijunaži i radu tajnih službi. U knjizi „Tajne Bele kuće“ (Secrets of the White House“ koja će uskoro biti objavljena, piše o interesima SAD u bivšoj Jugoslaviji do rata na Kosovu.

U razgovoru sa novinarom i politologom Ramonom Šakom za portal Hajze, Ber navodi da je cilj američke politike u 90-im godinama bio da se Jugoslavija onesposobi kao geopolitički faktor. Ta politika je bila sračunata na slabljenje čitave Evrope kako bi se „trajno sprečilo nastajanje protivničke sile kakva je bila SSSR. Jugoslavija je stajala na putu tom strateškom projektu. Bila je to zemlja sa određenom težinom i prestižom, i imala je jednu od najjačih evropskih armija.“

Ber kaže da je 1991. godine stigao u Bosnu i Hercegovinu sa zadatkom da „nadzire navodnu srpsku terorističku ćeliju“ zvanu „Supreme Serbia“ i da je onesposobi ukoliko se usprotivi planovima Bosne i Hercegovine za sticanjem nezavisnosti. Po Berovim rečima, ta teroristčka ćelija uopšte nije ni postojala: „naše prisustvo na licu mesta trebalo je da unese nesigurnost među bosanske političare – i ubrza njihov put ka nezavisnosti. Posle dve nedelje, naša akcija više nije bila potrebna a ja sam premešten u Sloveniju da tamo potpomažem razvoj u pravcu nezavisnosti“.

Novac je u operacijama CIA imao važnu ulogu, prenosi Rober Ber „Podmićivali smo političare i generale, publiciste i policajce“. Na pitanje: koje? – on je odgovorio: „Vodeće političare tadašnjih (jugoslovenskih) republika“.

U kratkom intervjuu Ber se osvrnuo i na Kosovo, nazvavši ga državom koja ne funkcioniše. „Kosovari“ su po njegovoj proceni „bili zahvalni“ za tadašnju vojnu intervenciju – ali ekonomska situacija se do danas nije poboljšala i zato ljudi beže odatle…

Robert Ber je sličan intervju dao i za žurnal „Revolutionarydemocracy“. Tu on iznosi imena političara koji su, kako kaže, dobijali novac od CIA: „Mesić, Tuđman, Izetbegović, Karadžić“.

Više o njemu na JuTjubu