Nemački fudbalski mit(o) – 3

Nove informacije o skandalu sa dodelom Mundijala 2006. Nemačkoj su izbile na videlo.

Nakon prvobitnih skandaloznih vesti iz prošle godine, buka oko skandala sa načinom na koji je Nemačka došla do organizacije Mundijala 2006. se stišala. Nadležni vode istragu a sumnjivci sa svojim advokatima razrađuju strategije daljeg postupanja. Jedan novinarski tim je uspeo da sazna kakvo je trenutno stanje stvari – i kada će se znati više.

Fudbalski savez Nemačke (DFB) je sistematski zataškavao indicije koje su ukazivale na ilegalne mahinacije u vezi sa dodelom organizacije Mundijala 2006. Nemačkoj. To je zaključak interne istrage koju je za DFB sprovela advokatska kancelarija Frešfilds. Do ovih informacija je došao istraživački novinarski tim dnevnika Zidojče cajtung, te javnih servisa NDR i WDR. Prema veštačenju advokata, kobna uplata od 6,7 miliona evra – zbog koje je i došlo do skandala – u knjigama DFB je izgledala „normalno“; na osnovu same dokumentacije nije moglo da se zaključi da se iza beleške o tome krije ilegalni transfer novca.

Kome je ta suma definitivno uplaćena? To je pitanje kojim se sada bavi i američka Federalna policija (FBI). Zidojče cajtung je saznao da se američka Federalna policija uključila u ovu istragu, bez navoda o tome otkada u njoj učestvuje. Američko pravosuđe već vodi istrage protiv visokih funkcionera FIFA zbog korupcije. Frešfilds prenosi da je našao dokumenta koja ukazuju da je dodela Mundijala Nemačkoj možda praćena pokušajima podmićivanja. Na primer, otkriveno je da je Svetska fudbalska federacija FIFA od nemačkog Organizacionog komiteta (OK) Mundijala tražila sedam miliona evra za pomoć Africi. Ta dokumenta otvaraju pitanje: da li je ta milionska pomoć trebalo da bude naknada Južnoafričkoj republici za to što je izgubila na glasanju protiv Nemačke i umesto 2006. organizovala Prvenstvo sveta tek 2010. godine.

Advokati Frešfildsa su saznali i da se u prostorijama Volfganga Nirzbaha (koji je zbog afere podneo ostavku na funkciju predsednika DFB) godinama nalazila lista sa imenima „za podmićivanje“ koju je sastavio raniji marketinški partner FIFA, firma ISL. Na toj listi je navedena i uplata nepoznatom primaocu u visini od 250.000 dolata – samo dan pred glasanje o dodeli organizacije Mundijala za 2006. godinu na kojoj je pobedila Nemačka. To će pojačati pritisak na Volfganga Nirzbaha – koji se još nalazi na važnim međunarodnim fudbalskim funkcijama. U svakom slučaju, neprijatnosti čekaju i „fudbalskog ambasadora Nemačke“ Franca Bekenbauera koji se za sada drži rezervisano – ikona nemačkog fudbala „Kajzer“ Franc je na najboljem putu da pod stare dane bude osramoćen i žigosan kao veliki prevarant.

Tim Frešfildsa će o rezultatima svoje istrage obavestiti 45-člano predsedništvo DFB – 4. marta.