Romi – nepoželjni u Nemačkoj

Zbog aktuelne krize sa izbeglicama u Nemačkoj, ponovo ispaštaju – Romi. Levičarski dnevnik Džangl vorld prenosi da je Donja Saksonija 16 decembra prošle godine u „sigurne“ balkanske zemlje deportovala 125 Roma. Među njima je bilo „mnogo dece i mladih“. Organizacija Amaro drom navodi da su među tim ljudima i braća iz Hanovera, stara 13 i 15 godina – koji su rođeni u Nemačkoj. Nemački jezik su naučili paralelno sa maternjim, i, naravno, sve vreme su pohađali nemačku školu. Sada su deportovani u zemlju koja je za njih – strana: Kosovo. U gradu iz koga potiču njihovi roditelji, moraće da žive u kući u kojoj nema ni grejanja, ni kreveta. Zapravo, nema ničega – osim golih zidova.

Otkako su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Kosovo, Albanija i Makedonija proglašeni za „sigurne zemlje porekla“, vlasti nemilosrdno proteruju Rome iz Nemačke. Nemačka država se ne obazire na diskriminaciju Roma u „sigurnim zemljama“, zbog koje je mnogima ugrožena egzistencija, baš kao što se ne obazire na njihovo zdravstveno stanje – među proteranima ima i teško bolesnih ljudi.

Tokom novembra i decembra 2015, samo iz Bavarske je proterano oko hiljadu Roma. Javnost za to ne saznaje, jer takvi postupci nisu u skladu sa aktuelnom politikom „kulture dobrodošlice“ kancelarke Angele Merkel. „Dobrodošlica“ Merkelove je selektivna i odnosi se pre svega na izbeglice iz Sirije. Romi sa Balkana u Nemačkoj nemaju šta da traže – to je poruka nemačkih vlasti. I pored dokaza o kršenju ljudskih prava Roma u balkanskim zemljama, pa čak i o diskriminaciji ugrađenoj u zakon kao u slučaju Srbije, nemačka vlada tu diskriminaciju svojski potpomaže.

Među izbeglicama u Nemačkoj se stvara hijerarhija. Portparolka organizacije Amaro drom Anita Burhart rekla je da su Romi proterani „sa obrazloženjem da je potrebno napraviti mesta“ (za sirijske izbeglice). Tako se pored svega još i među izbeglicama stvara atmosfera netrpeljivosti prema Romima. U haosu nastalom zbog ogromnog broja izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana, nemačke vlasti koriste priliku da se – dok je pažnja javnosti usmerena na druge stvari – otarase što većeg broja Roma šaljući ih u zemlje u kojima su oni izloženi diskriminaciji i izolovani od sistema socijalne i zdravstvene zaštite.

Saša Bojić

O ovoj temi više u sledećim prilozima DW:

Diskriminisani u Srbiji – nepoželjni svuda

Sigurne zemlje Balkana koje to nisu

Dvostruki aršini za balkanske Rome