Neredi u Nemačkoj i odgovornost kancelarke

Vlasti su zataškavale informacije o seksualnim huliganima stranog porekla u Nemačkoj. Veliki broj građana je ogorčen zbog politike kancelarke Merkel.

O razvoju događaja u novogodišnjoj noći i posle nje prva informacija ovde:

http://sasabojic.com/?p=551

Sada tabloid Bild citira jednog policijskog službenika „visokog ranga“ iz Frankfurta: „Kada je reč o krivičnim delima osumnjičenih strane nacionalnosti ili prijavljenih u prihvatilištima za registraciju izbeglica, slučaj se na pisaćem stolu odmah odvaja na stranu. Rukovodstvo je dalo striktnu instrukciju da o nedelima koja su počinile izbeglice – ne izveštavamo. Smemo da odgovorimo samo na direktna pitanja predstavnika medija o takvim stvarima.“

Za isti tabloid je Mihael Šaih, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Hesenu, rekao: „Rukovodiocima pres-službi je rečeno da temu „izbeglice“ mogu da instrumentalizuju desničarski ekstremisti da bi ciljano širili netrpeljivost prema onima koji traže zaštitu“.

Aktuelno stanje stvari posle novogodišnje noći u kojoj su seksualno napastvovane, maltretirane i pokradene žene: koliko je prijava stiglo u policiju?


Aktuelizacija 11.01.2015.

Keln – više od 500 prijava (150 zbog seksualnih napada); Hamburg – 108 prijava; Štutgart – 17 „slučajeva“; Diseldorf – 41 „slučaj“, Bilefeld – „više prijava“.


Bild prenosi i da je u novogodišnjoj noći i u finskom Helsinkiju bilo kao i u Kelnu – oko 1000 napadača, ali da je policija pravovremeno pratila njihovo okupljanje i intervenisala. U švedskom Kalmaru je veća grupa muškaraca na isti način napadala žene, u švajcarskom Cirihu je podneto više prijava zbog seksualnog uzmemiravanja žena, baš kao i u austrijskim gradovima Salcburgu i Beču.

Nemačka mejnstrim-štampa ovih dana drastično menja odnos prema kancelarki Angeli Merkel; ranije uvijeno iznošene rezerve sada se pretvaraju u žestoke napade, pa i zahteve da podnese ostavku (koje uglavnom još uvek prati primedba tipa: „…ako ne bude mogla da se izbori sa ovom situacijom“), na primer: „Koliko Merkelova još ima vremena?“ (Frankfurter rundšau) ili: „Već za nekoliko meseci, Merkel bi mogla da postane istorija“ (Fokus)

Na društvenim mrežama se pojavila inicijativa „Merkelova mora da ode“; na Tviteru se najpre pojavila inicijativa „Odmerkeluj“, a postoji i inicijativa „Novi izbori“. Pokrenuta je i velika akcija „baneri“ – građani su pozvani da 12. marta na javna mesta iznesu velike transparente sa tekstom „Merkel mora da ide“.

Ni strani mediji ne pišu bolje o kancelarki: Njujork tajms je objavio članak u kome se traži da ona „ode“ a evropski mediji se trenutno bave saznanjem da je ubijeni napadač na policajca u Parizu živeo u prihvatilištu za izbeglice i azilante u Reklinghauzenu (Severna Rajna-Vestfalija), često vrlo kitički jer je Merkelova svojevremeno izjavila da nema gornje granice za prihvat izbeglica i to povezala sa svojim, po neodređenosti već čuvenim sloganom, „Uspećemo!“ („Mi to možemo!“)

U nedelju (9.1.) u Kelnu su organizovani protesti građana ogorčenih zbog događaja u tom gradu, organizacija Pegida i Pro NRW, kao i antifašističkog bloka; policija je brzo razbila demonstracije vodenim topovima.

O raznim kulturološkim i medijskim aspektima situacije opširno je pisao DW:

http://www.dw.com/sr/%C5%A1ta-je-krila-policija-u-kelnu/a-18966857

http://www.dw.com/sr/napadi-na-%C5%BEene-i-bauk-rasizma/a-18967298

http://www.dw.com/sr/migranti-dolaze-sa-ma%C4%8Do-kulturom/a-18966608

http://www.dw.com/sr/kancelarka-mora-da-popusti-ili-da-ode/a-18968917