Seksualni huligani u Kelnu – nasilje na ulicama

U centru Kelna – na prostoru između katedrale i glavne železničke stanice – u novogodišnjoj noći je napadnut veliki broj žena. Prema saopštenju kelnske policije, oko 1000 muškaraca „tipičnog severnoafričkog i arapskog izgleda“ je seksualno uznemiravalo žene, prilazilo im u manjim ili većim grupama, dodirivalo ih pokušavajući da ih prinudi na telesni kontakt, a najmanje jedna žena je silovana. Veliki broj muškaraca, starih između 15 i 35 godina, bio je u pijanom stanju. Situacija se nije promenila ni nakon dolaska prvih policijskih patrola, napadači su se isto tako ponašali i prema jednoj policajki. Oni su istovremeno od svojih žrtava krali novčanike i telefone. Tokom proteklog vikenda policiji se javilo najmanje 80 žena koje su bile žrtve ovog nasilja. Tokom čitave gužve su napadači i rakete za vatromet ispaljivali u masu ljudi koja je bila na zajedničkom dočeku Nove godine.

Šef kelnske policije, koja je bila potpuno zatečena, rekao je da su događaji bili tako dramatični da je reč o „nepodnošljivom stanju“. Gradonačelnica Henrijete Reker je izjavila da „ne sme da se desi da posetioci Kelna budu u strahu od napada.“ O identitetu napadača policija ni pet dana posle tih događaja ne zna ništa. Ili, kako je to formulisao dnevnik Špigel onlajn, „Da li se radi o aktuelnim izbeglicama – to nije utvrđeno, sve i ako mnogi sada u tome vide vezu“.

Tokom današnjeg dana (5.1.) pojavile su se i prve informacije prema kojima su se slične stvari dešavale i u Hamburgu. Tamošnja policija ne zna koliko napadača je bilo a izjave svedoka o tome su vrlo različite – u njima se pominju brojke od pet napadača pa do više stotina njih.