Nemački fudbalski mit(o) – 2

Na potezu je "Kajzer" Franc Bekenbauer...

Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza DFB Volfgan Nirzbah podneo je ostavku.

„Od prvog dana kandidature Nemačke za organizaciju Prvenstva sveta u fudbalu 2006. pa do zaključenja dokumentacije o tome, učestvovao sam u čitavoj stvari i svih tih godina, u svakom trenutku, radio ne samo sa velikom strašću, već i uvek čisto, pun poverenja i korektno. U oblastima za koje sam bio nadležan: marketingu, medijima, akreditacijama i organizaciji manifestacija, mogu čiste savesti da kažem, da sebi nemam apsolutno ništa da zamerim“.

Tako je glasio početak kratke izjave kojom se Volfgang Nirzbah oprostio od funkcije predsednika Nemačkog fudbalskog saveza DFB. On je dodao da je devet godina posle Mundijala suočen sa stvarima u koje „nije bio umešan“ i koje i za njega samog „otvaraju mnoga pitanja“. Nirzbah je naglasio da o „pozadini tokova plaćanja o kojima se govori“ nije „znao ništa“: „Utoliko mi je teže pala odluka da iz toga izvučem političke posledice.“

Uz još nekoliko manje bitnih reči o svojoj ljubavi prema fudbalu i radu u DFB Nirzbah se zatim povukao, obećavši da će doprineti „sveobuhvatnom rasvetljavanju događaja“.

Međunarodni funkcioner bez domaćeg portfelja

 To je prva ostavka jednog fudbalskog funkcionera u vezi sa aferom o mogućoj „kupovini“ organizacije Mundijala 2006. Nirzbah, dakle, nema šta sebi da zameri. Kao prelazni predsednici DFB će do daljnjeg predvoditi njegovi dosadašnji potpredsednici Rajner Koh i Rajnhard Raubal.

Interesantno je da je volfgang Nirzbah, o kome se do pre nekoliko nedelja u javnosti više puta govorilo kao o mogućem nasledniku Mišela Platinija na funkciji predsednika UEFA, i dalje član izvršnih komiteta FIFA i UEFA.

Posle njegove ostavke u DFB, pogledi javnosti su se gotovo automatski uperili u „Kajzer-Franca“ Bekenbauera koji je bio šef Organizacionog komiteta (OK) Mundijala 2006. Koh i Raubal su, stupivši na zajedničku prelaznu dužnost, odmah rekli da žele da se Bekenbauer „intenzivnije uključi u rasvetljavanje događaja“. „Ne želimo da se ograničimo samo na pitanje sudbine 6,7 miliona evra, već želimo da se intenzivno pozabavimo pitanjem: šta se desilo prilikom dodele organizacije Svetskog prvenstva 2006?“, rekao je tako Rajner Koh.

Sada su sve oči uprte u „Kajzera“

 U međuvremenu se pojavio još jedan interesantan dokument Minhenski dnevnik Zidojče cajtung je preneo da je reč o nacrtu ugovora izmeu FIFA i DFB nađenom u internoj istrazi nemačkog fudbalskog saveza. Ugovor je navodno trebalo da bude sklopljen 2000 – pre glasanja o domaćinu Mundijala – a njime se garantuju „sveobuhvatne usluge DFB“ Svetskoj fudbalskoj federaciji. Prema informacijama Zidojče cajtunga, za taj ugovor je u FIFA bio zadužen Džek Vorner, bivši predsednik Fudbalskog saveza Severne i Centralne Amerika i Karipskih država (CONCACAF) te – do 2011. godine – potpredsednik FIFA. U septembru ove godine FIFA ga je doživotno suspendovala zbog korupcije.

Tabloid Bild je preneo da je nacrt pomenutog ugovora potpisao upravo – Franc Bekenbauer. I to četiri dana pred glasanje o dodeli Mundijala.

„Kajzer“ se još nije izjasnio o tome, ali u situaciji kada ova afera baca ljagu ne samo na nemački fudbalski svet, već i na čitavu nemačku državu, moraće to da učini vrlo brzo. Jer, na kocki je mnogo toga. Za vladu u Berlinu, ugled i uspeh nemačkog fudbala su izuzetno važna reklama Nemačke u svetu. Posle afere „Folksvagen“, otkriće da je Nemačka mitom došla do organizacije Svetskog šampionata bio bi novi težak udarac za državu koja nije malo puta delila lekcije drugim zemljama zbog korupcije.

Saša Bojić

(za DW 10.11.2015.)